Degustacja potraw wigilijnych.


2012-12-16
W dniu 11.12.2012 r. w Miejskim Ośrodku Kultury w Nowym Targu w „Biołej Izbie” odbyły się posiady  Związku Podhalan, związane z degustacją potraw wigilijnych.  Każdy członek Związku Podhalan przygotował jedną  z wielu ulubionych swoich potraw wigilijnych,  którą zgodnie z tradycją swoich przodków,  ojców, dziadków przygotowuje  co roku. Z rozmowy z najstarszymi członkami ZP wynika, że  sposób przygotowania, skład surowców użytych do sporządzenia tych  potraw jest taki sam  od najdawniejszych lat, do których sięgają pamięcią.  Ja urodziłem się w miejscowości położonej w sercu GORC,  w jednej z największych wsi w Polsce  Ochotnicy. Potrawy które tam zawsze były przygotowywane na wigilię były prawie takie same jeżeli chodzi o rodzaj potraw, natomiast smak /jest to moje odczucie/ był inny. Potrawy górali podhalańskich są /nie wiem czy użyję właściwego określenia/ „jałowe” bez smaku.  To prawda, że są to potrawy postne i taki powinny mieć smak. Podhale zawsze cierpiało biedę i te potrawy przygotowywano z tego co było, ale potrawy górali  gorczańskich były i są smaczniejsze. Każdy region przygotowuję na swój sposób dania wigilijne zgodnie z tradycją i tak niech pozostanie. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że wigilia to czas kiedy wszyscy na nią czekamy,  cieszymy się jak dzieci z roku na rok, że znowu siądziemy razem do wigilii, pomodlimy się wspólnie, ojciec, matka,  dzieci, połamiemy się opłatkiem złożymy sobie życzenia, zaśpiewamy kolędę i będziemy czekać na Pasterkę śpiewając kolędy i wspominając swoje młode lata jak to myśmy przeżywali przygotowania do wigilii i wigilię.  Cieszy fakt, że tradycja u nas nie zanika a wręcz przeciwnie, jest ogromny nawrót do regionalizmu i tradycji.

Nasz kandydat na: